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La «Casina alla Bagaria» fu commissionata nel 1712 da Anna Gravina principessa di Gravina e Valguarnera al Padre domenicano Tomaso Maria Napoli. Larchitetto, diletto discepolo di Carlo Fontana, formatosi nellalveo della tradizione Berniniana, al culmine della sua carriera, progetterà quel raffinato sistema di prospettive e proporzioni euritmiche destinato a diventare tra i più fulgidi esempi del barocco Siciliano.
La Villa, che per un dichiarato atto damore fu eretta sulla sommità di una montagna spianata a forza di braccia ed esplosivi, accoglie al termine del lungo viale il visitatore nellabbraccio dei suoi portici (dove non è poi difficile scorgere San Pietro), e lo invita a bearsi placidamente in giardino della vista mozzafiato dei due golfi di Palermo e Cefalù.
Tale era la fama della Villa deliziosa dei Principi di Valguarnera che fu immortalata, non appena furono completati i lavori, in unincisione di Antonio Bova nel 1761. ( FONTE CONTINUA…)
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The Princess of Valguarnera, Vittoria Alliata di Villafranca, manages the 37 acres of gardens and farmland of her Estate with the strictest sustainable principles. Ethical care of the soil and recycling of all waste materials ensure they thrive in complete harmony with nature, allowing for maximum biodiversity.
The elaborate irrigation system, dating 1000 years back to Sicilys Islamic kingdom, is still abundantly fed by rain water collected from roofs and terraces. Throughout the year, ornate fountains and ancient cisterns provide water to dozens of varieties of birds, from falcons to seagulls, barn owls, robins, golden weavers, hoopoes and African swamphen.
The Villa Valguarnera Estate is a centre of excellence for organic farming. It produces a remarkable variety of biodynamic vegetables, fruits, seeds, herbs, oil and dairy products which guests can enjoy while discovering the thousand and one recipes from the cook-book of a visionary ancestor, the Duke of Salaparuta, who over a century ago set about transforming our diet and, by doing so, repairing our health, our culture, and our world whilst translating baroque Sicilian dishes into animal-free versions, based on the holistic principles of Ayurveda ( GO ON SURFING THE WEBSITE)